Jet Grouting Yöntemi

[vc_section css=”.vc_custom_1511865095174{margin-right: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-left: 15px !important;}”][vc_row css=”.vc_custom_1647314586978{margin-top: 30px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;background-color: #f4f4f4 !important;}”][vc_column css=”.vc_custom_1521789059591{margin-top: 0px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;border-left-width: 4px !important;padding-top: 25px !important;padding-right: 20px !important;padding-bottom: 25px !important;padding-left: 20px !important;border-left-color: #fed001 !important;border-left-style: solid !important;}”][vc_empty_space][vc_column_text css=”.vc_custom_1647440779798{margin-top: 10px !important;margin-bottom: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;}”]

Jet Grout Zemin İyileştirme Nedir?

Zeminin, bir delgi makinasıyla delinip, yüksek basınçlı çimento şerbetinin zemine püskürtülerek zeminle karıştırılması ile zemin malzemesi ve çimento karışımından silindir kolonlar imal edilmesi işlemi jet grout yöntemi olarak isimlendirilmektedir.

Zemin-çimento karışımı çimentolu bir kimyasal madde karışımıdır ve özellikle zemin kayma mukavemetinde ciddi artışlara neden olmaktadır. Yüksek basınçlı enjeksiyonla oluşturulan bu karışımların etkisini artırmak için uçucu kül ve sodyum sülfat gibi maddeler de karışıma eklenebilmektedir.

 

Kuyunun taban seviyesinden yukarı doğru uygulanan jet grout yöntemi oluşturduğumuz kolon priz almadan arada boşluk bırakmayacak şekilde yanına uygulanan diğer jet grout kolonlarıyla birlikte yeraltında duvarlar ve diyaframlar inşa edilebilir.

Jet grouting yöntemiyle oluşacak olan kolonların mekanik ve geometrik özellikleri uygulama yapılacak olan zemin parametrelerine, uygulamayı nasıl bir yöntemle yapılacağına bağlı olup ayrıca bu yöntemlerde ki değişken parametrelere ve yöntem özelliklerine de bağlıdır. (Zemin İyileştirme Nedir? Teknikleri Nelerdir?)

Jet Grout Avantajları
Jet grout yöntemi hemen hemen her türlü zayıf zeminde ve kum, kil, çakıl vb. doğal zeminlerin oluşturduğu zemin yapılarında uygulanabilirliği ile bunun yanında diğer iyileştirme metotlarına göre daha ekonomik, kalıcı, hızlı ve güvenilir bir çözüm sunmasıyla çokça tercih edilen bir zemin iyileştirme metodudur.

Jet grout yöntemi, hemen her tür zayıf zemin tiplerinde doğal zemin elemanlarının oluşturduğu kombinasyonlarda diğer iyileştirme yöntemlerinden daha hızlı, güvenilir, kalıcı ve ekonomik bir çözüm alternatifi olmaktadır.

Jet grouting yöntemi, zemin taşıma gücünü artırmakta, oturmaları, sıvılaşma riskini ve geçirimliliğini azaltmaktadır. En güncel zemin iyileştirme yöntemlerinden biridir ve ekonomik olması, hızlı uygulanabilmesi, çok yönlü olması vb. Jet Grout Yönteminin Avantajlarından dolayı kullanımı giderek daha fazla yaygınlaşmaktadır.

 

Jet grout yöntemi tüm zemin malzemeleri için uygulanabilmektedir (bazı istisnalar hariç). Hafif ve küçük ekipmanlara sahiptir. Aşındırma etkileri sayesinde klasik enjeksiyon yöntemine göre daha verimlidir. Ufak makinelerle istenilen yerde çalışma kolaylığı sağlamaktadır. Titreşim, gürültü yapmaz, kimyasal kullanmayarak çevreye zarar vermez ve mevcut yapıların yakınında çalışma imkanı sağlar. Yüksek riskli şantiyelerde güvenliği sağlar. Temel takviyelerinde deformasyon olmaz veya tolerans değerleri içirisinde olur. Planlamada çok kolaylık sağlar, malzeme miktarı, süre ve maliyet net bir şekilde öngörülebilir. Çok küçük bir enjeksiyon deliği (≈10 cm) ile büyük alanlarda (1 – 8 m²) zeminler iyileştirilebilir. İstenilen derinlikte başlanıp istenilen derinliklerde tamamlanabilir. Malzemelerin hazırlanması ve temini çok basittir. Jet Grout Yöntemi ile düşey kolonlar yapılabildiği gibi yatay ve eğimli kolonlarda yapılabilmektedir. Arazi şartlarına göre imalat süreleri %30 – %60 arasında kısaltılabilmektedir. Kolonların civarındaki işlem görmemiş zeminlerde %20 – %25 civarında SPT değerlerinin iyileştiği tespit edilmiştir (Kazık Temeller, Kullanım Alanları ve Kazık Temel Çeşitleri)

Jet Grout Yönteminin Avantajlarını maddeler halinde sıralamak istersek;

Klasik enjeksiyon yöntemlerine göre daha hızlı ve ekonomiktir.
Hemen hemen tüm zemin çeşitlerinde uygulanabilir.
Mevcut yapılara zararlı yan etkilerinin olmayışı, basınçlı püskürtme sadece kendi yarıçapına etki ettiğinden yandaki yapılara zar vermez.
Makinenin esnekliğinden dolayı farklı geometride enjeksiyonlar yapılabilir. Yatay eğilimli ve düşey yönde uygulaması uygundur.
Su/çimento kullanıldığı için kimyasal enjeksiyon gibi çevreye zarar vermez.
Ekipman boyutları sayesinde dar ve sıkışık ortamlarda rahatlıkla çalışabilmektedir.
Enjeksiyon istenilen derinlikten başlanabilir ve istenilen derinlikte son verilebilir
Titreşimsiz ve gürültüsüz bir yöntemdir.
Jet Grout Dezvantajları
Birçok avantajının yanında jet grouting yönteminin dezavantajarı da vardır. Kolonların kendi içlerinde çapları ve dayanımları değişmektedir. Zeminden zemine kolon çapları değişebilmektedir. Bu değişim hesaplamalarda göz önünde bulundurulmak zorundadır. İki ve üç akışkanlı sistemlerde daha karmaşık parçalar gerektiği için bakım ve onarım masrafları artabilmektedir. Ayrıca bu sistemlerde 10º-20º eğimden fazlasına izin verilmez. Tasarımda eski tecrübe ve literatürden yararlanıldığı için uygulamada da anlık müdahaleler gerekebilir ve tasarıma uygun olmayan durumlar ortaya çıkabilir. Çok yüksek basınçlarda zemin malzemelerinin çatlamalarına ve çevre binalarda oturmalara neden olabilir. Bu da kontrollerin sık olması gerekliliğini, daha tecrübeli eleman gerekliliğini, sık püskürtme ağzı kontrol gerekliliğini, yüksek basıncın kontorollü sönümlenmesi gerekliliği, sık bakım ve temizlik gerekliliğini doğurmaktadır. (Jet Grout Yükleme Deneyi Nasıl Yapılır?)

Jet Grout Yönteminin Dezavantajları;

Yöntem hala gelişme aşamasındadır. Yöntemin yeni oluşu tasarımda yararlanılacak kurallar henüz kesinleşmemiştir. Bu nedenle daha çok tecrübe ve gözleme dayalı bir yöntemdir.
Zemin içerisinde oluşacak kolonu belirlemek zordur. Bundan dolayı dikkatli bir şekilde yapılması gerekir ve bazı kontrol testleri yapılması gerekir.
Zemin cinsine göre kolon çapları farklı olabilir.
İki akışkanlı ve üç akışkanlı sistemlerde maksimum 10º-20º arasındaki değerlerde eğiklik oluşturulabilmektedir. Bu sınırlamanın oluşumundaki neden ise, zemindeki örselenen malzemenin püskürtülen hava ile dışarıya alınmasını sağlamaktır.

Jet Grout Yöntemi Nerelerde, Hangi Amaçlarla Kullanılır?
Jet grout yöntemi düzgün uygulandığında gerek üst yapıdan gerekse sismik tehlikelerden dolayı meydana gelen yükler, kolon-zemin birlikteliğiyle taşınmaktadır. Jet grout yöntemi zeminin taşıma kapasitesini, elastisite modülünü arttırır; geçirgenliği azaltacağından zeminin sıkışabilirliğini de azaltır böylece daha rijit bir zemin elde edilir. Elde edilen bu zemin sıvılaşma, oturma ve sismik tehlikelerden de korunmuş olur.

“Jet Grout Uygulama Alanları”

Yapı temellerinin altında zeminlerin yükler altında basınç dayanımını ve yer değiştirme miktarını düzenlemek amacıyla,
Döşemeler ve dolgular altında zeminin basınç dayanımını artırmak için,
Sıvılaşma tehlikesine karşı, zemin kayma gerilmelerinin bir kısmınınkarşılanıp deprem etkisiyle oluşabilecek düşey ve yanal deplasmanların sınırlandırılması,
Geçirimli zeminlerde ve yeraltı sus seviyesinin yüksek olduğu kazı alanlarında taşıyıcı elemanlar arasında batardo işlevi ile,
Sıvılaşma problemlerinde zemin yatay ve düşey yer değiştirmelerin sınırlandırılması için yapı etrafında veya altında kapama elemanları olarak,
Çeşitli durumlarda yanal itkilerin karşılanması,
Kazı alanlarında kazıya gelecek yeraltı suyunun kontrolü için engel elemanı olarak,
Şevlerde stabilitenin sağlanması amacıyla jet grout yöntemi uygulanmaktadır.

 

Jet Grout Yönteminde Kullanılan Ekipmanlar – Jet Grouting Ekipmanları
Jet grout kolon imalatında kullanılan ekipmanlar genel olarak;

Sondaj makinesi,
Enjeksiyon için pompa ünitesi,
Çimento silosu,
Su deposu,
Karışım ünitesi ile santralin bulunduğu bir sistem kullanılır.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_r